Skip links

Видео от момента, в който ВМС на САЩ детонира подводна ядрена бомба и изпарява собствения си кораб

През 1946 г. Военноморските сили на САЩ провеждат изпитания на ядрена бомба на собствените си кораби, за да разберат напълно силата на атома. След края на Втората световна война светът навлиза в атомната епоха, когато човечеството развива разрушителната способност да унищожи по-голямата част от живота на Земята.

Усилията да се разбере пълната сила на атомната бомба и за какво може да бъде използвана водят до повече изпитания. 

През 1946 г. започва операция, наречена „Кръстопът“ (Operation Crossroads).

Военните трябваше да изпробват ефекта, който ядрената бомба може да окаже върху морската война. Събрана е флотилия от американски, германски и японски кораби, които са пред изваждане от експлоатация.

Тези кораби са мишени за изпитанието на бомбата, а атолът Бикини е мястото на изпитанието. Някои от корабите са напълнени с животни, за да се прецени какво въздействие ще окаже взривът върху живите същества в корабите.

На 30 юни 1946 г. е извършено първото изпитание в рамките на операция „Кръстопът“, като 23 килотонна ядрена бомба пада в Тихия океан сред флотилия от кораби-мишени. Бомбата е същият модел като тази, хвърлена върху Нагасаки.

Това е тестът „Ейбъл“ (Able) и взривът на ядрената бомба веднага потапя два транспортни кораба.

Два разрушителя се преобръщат в рамките на няколко часа, а на следващия ден потъва японски крайцер. Пусната от самолет, бомбата е улучила целта си и не е имала очакваната разрушителна способност. 

Следва изпитанието „Бейкър“ (Baker).

Целта е да се види какво ще бъде въздействието, ако бомбата бъде взривена под вода, вместо да бъде пусната от небето.

На 25 юли друга 23-килотонна бомба е прикрепена под десантен кораб, който е поставен в средата на целевия флот. При детонацията ядрената бомба е на 27 метра под повърхността на водата.

Корабът на американските военноморски сили, който превозва бомбата, се изпарява мигновено. Сред другите разрушени плавателни съдове има два бойни кораба и три подводници.

Останалите кораби, попаднали в обсега на взрива, са толкова замърсени от радиация, че са неизползваеми.

Удивителни кадри от взрива са заснети с камера. 

Показват как корабите са погълнати от огромната гъба, която изплува от водата. Облакът поглъща няколко кораба, унищожавайки тези, които са най-близо до мястото на взрива, и разрушава други около зоната на удара.

Почти всички животни, настанени на борда на корабите, са загинали в резултат на бомбения тест. Макар много от тях да са оцелели след взрива, излагането на радиация ги е убило.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало