Skip links

ViewSonic представи X2-4K – първият проектор, „разработен за Xbox“

Компанията ViewSonic представи първия в света краткофокусен LED-проектор X2-4K, специално сертифициран за използване с конзолите Xbox. Съобщава се, че моделът ще бъде пуснат в продажба в САЩ през юли за $1599,99. Устройството беше анонсирано още през март едновременно с дългофокусната версия X1-4K, която все още не е налична в американската версия на магазина на ViewSonic.

Докато X2-4K е единственият проектор, който досега има сертификат Designed for Xbox на Microsoft, програмата предвижда участие и на други производители — това ще убеди купувачите, че аксесоарите и периферните устройства са точно съвместими с конзолите. Според Microsoft програмата вече обхваща повече от 15 категории — от слушалки до контролери и геймърски волани, както и серия от монитори още през 2021 г.

Строго погледнато, Xbox конзолите могат да бъдат свързани към почти всеки проектор, но според ViewSonic, X2-4K е проектиран да бъде „настоящият геймърски проектор“ и е преминал през 63 теста на Team Xbox, за да осигури максимална съвместимост. По-специално, моделът е съвместим със стандарта HDMI Consumer Electronics Control (CEC), който позволява на свързаната конзола да управлява функции на проектора като захранване и звук. Впрочем, тази функция е налична във всички съвременни игрови конзоли.

По-важното е, че X2-4K е стилизиран в класическите цветове на марката Xbox — черно и зелено, така че ще пасне на съответното цветово оформление на Xbox Series X. Споменават се „ексклузивни комбинации от разделителна способност и честота на кадрите за Xbox“, което все още не е известно какво точно означава.

Според ViewSonic, X2-4K осигурява изображение с диагонал до 100 инча от разстояние 1,5 метра от отразяващ екран или стена и 2900 лумена яркост. Някои експерти обаче твърдят, че в стандартната за индустрията ANSI-система за изчисления на този показател се пада до 2150 лумена.

X2-4K е оборудван с два HDMI-порта и чифт 6W високоговорители Harman Kardon. За съжаление HDMI използва стандарта 2.0, вместо по-съвременния 2.1 и при изобразяване на 4K-съдържание честотата на опресняване на изображението е само 60 Hz. За да играете съвместимите с Xbox игри при 120Hz ще трябва да намалите разделителната способност до 1440p, въпреки че няма много заглавия, които поддържат едновременно висока разделителна способност и висока честота на кадрите. И накрая, ако разделителната способност се намали до 1080p, X2-4K ще може да се справи и с 240Hz.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало