Skip links

Властите в Япония изразиха загриженост относно начините, по които OpenAI събира данни

Властите в Япония изглежда започват да затягат позицията си относно изкуствения интелект (ИИ), след като местният регулаторен орган, следящ за спазването на поверителността на личните данни, предупреди OpenAI да преосмисли методите си за събиране на информация. На 2 юни от Комисията за защита на личната информация в азиатската страна излязоха с изявление, в което поискаха от компанията, разработила ChatGPT, да сведе до минимум чувствителните данни, които събира за целите на машинното обучение на своите продукти. Освен това изрично се подчертава, че подобни действия не могат да се извършват без разрешението на хората.

От комисията също така изтъкват необходимостта да се прави разлика между процесите, които носят риск от злоупотреби с лична информация и интелектуална собственост и тези, които представляват възможност за насърчаване на иновациите и потенциалните ползи от ИИ. Въпреки това, от службата предупреждават, че са готови да предприемат извънредни действия, ако настъпят допълнителни проблеми. Тези изявления идват малко след като японското правителство представи проект за „Стратегически съвет за изкуствения интелект“ на 26 май, което повиши загрижеността на властите относно липсата на регулации и рисковете за обществото, които крие технологията. Такаши Кий, депутат в настоящия парламент на страната, заяви също така, че ще настоява за въвеждането на правила, които да защитават авторите на произведения на изкуството от неправомерно използване тяхна интелектуална собственост за обучението на генеративни ИИ-модели.

Още през март ChatGPT беше забранен в Италия след проверка на протоколите за сигурност на OpenAI от местните регулатори. Това предизвика вълна от тревожност сред компетентните органи в страни от цял свят, които също започнаха да проучват начините, по които се създава и функционира технологията. По това време обаче японските регулатори показаха подкрепата си за OpenAI. Главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно дори обяви, че властите ще обмислят включването на ИИ в правителствените системи, ако не бъдат установени проблеми със защитата на личните данни. Анкета от 30 април разкри, че около 69% от японците биха искали въвеждането на по-строги правила при разработването на изкуствен интелект. Скорошно проучване на Similarweb разкри, че Япония е на трето място в света по трафик към сайта на OpenAI.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало