Skip links

Властите в Нова Зеландия също изразиха притесненията си относно сделката между Microsoft и Activision Blizzard

Придобиването на Activision Blizzard от Microsoft вероятно ще срещне съпротивата на още една страна, след като Търговската комисия на Нова Зеландия също изрази своите притеснения относно последиците от сключването на сделката за 69 милиарда долара. Сливането на двете компании „буксува“ от април, когато британската Агенция за конкуренцията и пазарите (CMA) блокира сделката. Няколко седмици по-късно щатската Федерална търговска комисия подаде молба до съда в Сан Франциско с искане да се попречи на технологичния гигант да завърши придобиването на Activision Blizzard в близко бъдеще, която бе уважена.

Много вероятно е Търговската комисия на Нова Зеландия също да се противопостави на сделката, след като вчера публикува своя предварителен доклад от собственото си проучване по въпроса, в който са описани редица опасения относно последиците от сливането. Регулаторът разкри, че в момента разследва дали Microsoft ще получи съществено влияние върху пазара на облачни игри спрямо своите конкуренти, ако успее да купи Activision Blizzard. Техните притеснения са породени от факта, че софтуерният гигант притежава услугата Xbox Cloud Gaming, която би могла да се ползва с огромно предимство при разпространението на най-популярните игри на студиото. Освен това Microsoft вече сключи и няколко 10-годишни сделки с други облачни платформи, чиято цел беше да убеди регулаторните органи, че придобиването на Activision Blizzard няма да повлияе негативно на конкуренцията в гейминг индустрията. Търговската комисия на Нова Зеландия обаче смята точно обратното. Според нея сливането на двете компании ще даде твърде много власт на Microsoft в сектора. CMA блокира сделката по сходни причини, което също е отчетено в доклада на новозеландския антитръстов регулатор.

Въпреки всичко, провалът на плановете на Microsoft далеч не изглежда предначертан, тъй като редица други държави с огромна потребителска база, като Китай, Южна Корея и страните от Европейския съюз, вече дадоха своето „да“ относно придобиването на Activision Blizzard. Търговската комисия на Нова Зеландия понастоящем има срок до 17 юли, за да заяви своето решение.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало