Skip links

Vodafone и Three UK може да обявят сливането си в Обединеното кралство утре

Vodafone и CK Hutchinson – собственикът на Three UK, са на път да обявят сливане в Обединеното кралство, според доклад на Reuters. Информационната агенция заяви, че сделката може да бъде обявена или утре, или в началото на следващата седмица.

Очевидно сделката ще бъде в съответствие с това, което беше съобщено през октомври миналата година, а именно, че Vodafone ще притежава по-голямата част от обединената група (51 %), а Hutchinson ще запази останалите 49 %.

Беше казано също, че новата компания ще бъде оценена на приблизително 18,6 милиарда долара, включително дълговете.

Натиск от страна на акционерите

Историята на сливането на Vodafone/CK Hutchinson продължава от доста време и предизвика сериозни движения на пазара.

Някои твърдят, че бившият главен изпълнителен директор на Vodafone, Ник Рийд, се оттегли от поста си поради това, че не успя да консолидира пазара в Обединеното кралство, което беше една от основните му цели. Тази невъзможност разочарова акционерите, което доведе до смяната на ръководството.

Новият главен изпълнителен директор, Маргерита Дела Валие, встъпи в длъжност и изпитва натиск да подобри резултатите на компанията. Преди по-малко от месец Дела Валие обяви, че компанията ще съкрати 11 000 свои служители в опит да стане по-гъвкава на пазара.

Сделката също предизвика някои опасения, тъй като регулаторните органи не приеха с добро око идеята за намаляване на броя на мрежовите оператори на голям пазар като британския. Сделката все още очаква одобрението на регулаторните органи, допълва Reuters.

От друга страна, финансовият директор на Hutchinson, Франк Джон Сикст, също заяви, че финализирането на сделката е било изключително трудно.

Ако сделката все пак се осъществи, групата ще стане най-големият мобилен оператор в Обединеното кралство с около 27 милиона клиенти. Това ще го постави над EE на BT и VM O2, както и над Liberty Global, твърди още Reuters.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало