Skip links

Всички български проекти по „Цифрова Европа“ са одобрени

Българските проекти по програма „Цифрова Европа“ получиха много високи оценки
(снимка: CC0 Public Domain)

100% от кандидатствалите български проекти по програма „Цифрова Европа“ са одобрени за финансиране. Министерството на транспорта и съобщенията оказва административна и организационна подкрепа на организациите при подаване на предложения.

От България са подадени 3 проекта с 5 български организации. Всички са получили много високи оценки и ще бъдат финансирани, съобщиха от министерството.

Финансовата подкрепа е за създаване на пространства на данни, цялостно управление на активите в критични производствени отрасли, мобилност и медийни данни. Полученото финансиране от българските организации е в размер на 844 069 евро.

От стартирането през 2021 г. до момента по програма „Цифрова Европа“ са одобрени 18 проекта в областта на цифровите умения, киберсигурност, Европейски цифрови иновационни хъбове, национален план за квантово-комуникационна инфраструктура, пространства на данни и др. Българските организации са получили 16.4 млн. евро.

МТС е национален координатор и на секторните проекти по Механизма за свързване на Европа. По този финансов инструмент се осъществяват два проекта.

В рамките на 5G SEAGUL, А1 България в партньорство с гръцките комуникационни компании – WINGS ICT Solutions и COSMOTE, ще осигурят непрекъсваеми 5G и роуминг услуги по трансграничния транспортен коридор между София и Атина. Това ще позволи движението на автономни автомобили и ще подобри свързаността в по-слабо населените райони.

Проектът Black Sea Landing Point предвижда да се направи проучване за възможните точки за разполагане на подводни кабелни системи по българското черноморско крайбрежие.

source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало