Skip links

Взаимодействието с изкуствен интелект прави хората самотни и може да доведе до безсъние

Служители, които често взаимодействат със системи с изкуствен интелект, е по-вероятно да се чувстват самотни и това може да доведе до безсъние и злоупотреба с алкохол, съобщи електронното издание „Медикъл Експрес”. То се позовава на изследване, публикувано от Американската асоциация по психология, споделя БТА.

Учените са провели четири експеримента в САЩ, Тайван, Индонезия и Малайзия. Резултатите са сходни, независимо от различните условия и култури, и са публикувани онлайн в специализираното издание „Джърнъл ъв аплайд сайколъджи”.

Ръководителят на изследването д-р Пок Ман Танг преди е работил в инвестиционна банка, където е използвал системи с изкуствен интелект и това е породило интереса му към темата.

„Бързото развитие на системите с изкуствен интелект разпалва нова индустриална революция, която променя работната среда с много нови предимства, но и с непредвидени опасности, сред които и потенциално вредното умствено и физическо въздействие върху служителите”, каза Танг, който е асистент по мениджмънт в университета на щата Джорджия, САЩ. „Хората са социални животни и изолиращата работа с изкуствения интелект може да има вредно разпространяващо се въздействие върху личния живот на служителите”.

В същото време работата с изкуствен интелект има и предимства. Изследователите са установили, че служители, които често използват системи с изкуствен интелект, по-често предлагат помощ на колегите си. Смята се, че тази реакция може да е предизвикана от самотата, която изпитват, и от нуждата от социални контакти.

Изследването е установило също, че участниците с високи нива на тревожност от привързаност (тенденцията да изпитваме несигурност и тревога от социални взаимодействия) са реагирали по-силно при работата със системи с изкуствен интелект и с положителни действия като оказване на помощ на колегите, и с отрицателни като самотност и безсъние.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало