Skip links

Windows принудително инсталира графични драйвери, пренебрегвайки потребителските настройки

Съобщава се, че Microsoft принудително инсталира драйвери на AMD и NVIDIA на компютри с Windows 10 и 11, което в някои случаи води до неочаквани проблеми. Потребителите на Windows могат да конфигурират настройките си за актуализации, за да включват или изключват определени видове актуализации. В този случай обаче потребителите твърдят, че драйверите се инсталират, въпреки че е изключена опцията за автоматично препоръчително актуализиране на драйвери чрез настройките за инсталиране на устройства.

Един от първите хора, съобщили за проблема, е потребител в Twitter с никнейм ghost_motley, който твърди, че Windows 10 и 11 игнорират потребителските настройки, и инсталират актуализации на драйвери, дори ако тази опция е изключена. За проблема съобщиха и от Neowin, които претърсиха социалните мрежи, за да намерят потребители на Windows, които се оплакват, че Microsoft инсталира актуализации на драйвери за графични процесори, игнорирайки настройките на устройствата.

При проверка на историята на инсталациите на Windows Update на собствения си компютър, Саян Сен от Neowin установява, че абсолютно същото нещо се е случило и при него. Съобщава се, че Microsoft е актуализирала Radeon RX 6800 XT на неговия компютър със свои собствени драйвери, въпреки че той ръчно е изключил опцията за актуализиране на драйвери чрез настройките за инсталиране на устройството.

Според друг Twitter потребител с никнейм adi6293, неговият компютър е започнал да показва съобщение за грешка след автоматичното инсталиране на драйверите. Съобщението, което се появявало на началния екран след всяко рестартиране, гласяло:

„Windows Update може да е заменил автоматично вашия графичен драйвер. Следователно версията на софтуера на AMD, която сте стартирали, не е съвместима с текущо инсталирания ви графичен драйвер на AMD“.

Въпреки, че потребителят в крайна сметка е преинсталирал Windows-а си, за да отстрани проблема, официален документ за поддръжка на AMD предполага, че той е можел да бъде отстранен чрез просто преинсталиране на пакета с графичния драйвер. За да предотвратите нежелани инсталации на драйвери от Microsoft в бъдеще, AMD препоръчва да деактивирате Windows Device Installation Settings, като отворите System Properties (Свойства на системата), потърсете sysdm.cpl, изберете раздела Hardware (Хардуер), щракнете върху Device Installation Settings (Настройки за инсталиране на устройства), изберете No (Не) и щракнете върху Save Changes (Запазване на промените). Накрая рестартирайте компютъра, за да влезе в сила промяната.

Дори и поправката да е сравнително лесна, това все пак е сериозен повод за безпокойство, че Microsoft пренебрегва предпочитанията на потребителите за автоматично инсталиране на драйвери на устройства с Windows. Занапред ще бъде интересно да видим дали компанията ще признае публично проблема и ще промени курса си, за да уважи избора на потребителите.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало