Skip links

Xiaomi Redmi Note 12  – само най-необходимото

Тази пролет, както добре знаете, ако следите сайта, бяхме официални гости на представянето на цялата Redmi Note 12 серия на Xiaomi, което се състоя в Атина. Още тогава стана ясно, че за пореден път компанията ни е предложила цяло съзвездие от нови модели, които покриват на практика почти всички ценови класове и под това име много хора ще могат да намерят най-добро решения за себе си. След като вече спряхме вниманието си на доста по-мощния, доближаващ се до флагман Redmi Note 12 Pro, дойде ред на това да споделим впечатленията си и от доста по-достъпния, основен модел за серията –  Redmi Note 12. Любопитна подробност е, че дори този модел има две разновидности, като тази е по-достъпната и разполага само с 4G свързаност.

Redmi Note е една от най-популярните серии на пазара именно заради цената си и комбинацията от достъпност и възможности, които се предлагат. В случая имаме супер интересно и симпатично устройство, което попада в категорията до 300 лева. За тях получавате много. На първо място става въпрос за дисплея. Той е Full HD AMOLED с диагонал 6,67 инча и честота на опресняване 120 Hz. Свикнали сме да виждаме подобни екрани в смартфони за поне 4-500 лв. Иначе напредъкът спрямо Redmi Note 11 не е твърде поразителен. Имам платформа Qualcomm Snapdragon 685, от 4 до 8 GB RAM, 64 GB или 128 GB памет, тройна (вместо четворна) камера със същия основен сензор, 5000 mAh батерия. Но нека видим как се справи модела в нашия тест и дали наистина е добро решение, ако търсите за себе си достъпен модел, който все пак да ви служи добре за основните неща, за които използваме смартфон в наши дни.

Важна уговорка. В това ревю става дума за смартфона с международно име Xiaomi Redmi Note 12 4G, представен в края на март. Xiaomi Redmi Note 12 (известен още като Xiaomi Redmi Note 12 5G) беше пуснат още през октомври – и това е съвсем различен модел, почти два пъти, на който ще спрем вниманието си отделно. Не е много трудно да се ориентирате, защото моделите са различни, а и на самата кутийка на този, който поддържа 5G го има изписано. Той най-често се предлага и от мобилните оператори, както не прави изключение в България.

Външен вид

Дизайнът на новото поколение Redmi Note се е променил драстично, както видяхме и при предишния модел, на който правихме ревю – сега смартфонът е изцяло в съответствие с новата тенденция за минимализъм. Тук тя се изразява в плоски ръбове и характерен дизайн на задния панел. Виждате, че модата на големия брой камери е отминала – сега не само физически камерите са по-малко, но и дизайнерските акценти са разположени така, че да не подчертават многокамерния характер на смартфона.

Redmi Note 12 има само две камери, които са визуално подчертани – техните обективи са получили големи стъкла. И това са декоративни елементи, самите обективи са много по-малки. Третият обектив е с размерите на светкавица. И цялото устройство е „скрито“ на задния панел – минимум декоративни елементи, в същия цвят като корпуса. Единственото нещо, което привлича вниманието ви, са лъскавите пръстени около двете основни камери.

Предният панел също е пределно минималистичен.  Страните не са заоблени, предната камера е в отделен отвор. Задният панел, както и рамките, са покрити с пластмаса с интересна повърхност – едновременно матова и симпатично пречупваща светлината. Поне така изглежда в синята версия, която получихме за нашия тест. Redmi Note 12 се предлага и в зелен и тъмно сив (по същество черен) цвят.

Redmi Note 12 е станал малко по-широк и по-дълъг от своя предшественик (екранът се е увеличил), но и по-тънък – което също е логично, тъй като елементите в корпуса могат да се поставят малко по-свободно. В резултат на това смартфонът е с дебелина 7,9 мм и тежи 184 грама – съвсем нормално за този сегмент. Джаджата е устойчива на пръски (стандарт IP53) – потапянето на устройството във ваната не е препоръчително, но дъждът не би трябвало да го повреди. Екранът е покрит със закалено стъкло Gorilla Glass 3.

Функционалните елементи са класически – за щастие, защото мини жакът не е засегнат и отново е тук за всичките му привърженици. За отбелязване е традиционният за смартфоните на Xiaomi инфрачервен порт в горния край, който лично аз също не пропускам да използвам, заменяйки всички дистанционни у дома.

Скенерът за пръстови отпечатъци е вграден в страничния клавиш за включване. Можете да изберете условията за задействане – или просто докосване, или пълноценно натискане. Ако имате проблеми със случайното отключване на смартфона в джоба си, втората опция помага за решаването на този проблем. Аз обаче не съм имал такива проблеми. Скенерът работи доста добре и по време на ползването му не срещнах никакви проблеми с отключването на модела. Важно е да въведете отпечатъка си добре първоначално и след това всичко ще е наред. Можете да дублирате скенера с разпознаване на лица, като използвате предната камера – работи бързо, но както винаги, има въпроси относно сигурността.

Екран

Redmi Note 12, както вече отбелязахме със задоволство, разполага с 6,67-инчов AMOLED дисплей с разделителна способност 2400 × 1080 пиксела (плътност на пикселите 395 ppi) и поддръжка на повишена честота на опресняване от 120 Hz. Налице е увеличение спрямо Redmi Note 11 както по отношение на диагонала, така и на честотата на опресняване – там тя беше 90Hz.

Визуално матрицата се усеща чудесно – картината е детайлна, ярка, чиста, пикселизация не се забелязва. Олеофобното покритие е добро, пръстовите отпечатъци се изтриват без проблеми. Що се отнася до честотата на опресняване, странно е, че няма динамичен режим, в който смартфонът сам да решава кога ви трябват 90 херца, кога 60 и кога 120. Xiaomi предлага или всичко, или нищо. В този случай повишената честота не е налична във всички приложения – в игрите например тя е ограничена до шестдесет херца. Както и да е, AMOLED на 120 херца в смартфона от ценовия диапазон Redmi Note 12 е много силен ход.

Измерената граница на яркостта без софтуерно повишаване с автоматична настройка е 583 cd/m2 (измерена при слаба светлина с нажежаема жичка) – отлично ниво за OLED екран, смартфонът е удобен за използване както при слаба светлина, така и на слънце. Възможно е да включите специален дневен режим, в който смартфонът допълнително ще увеличи яркостта в слънчев ден – в този режим теоретично трябва да достигне заявените 1200 кандела.

Настройките на изображението са доста обширни. Има специален режим за четене с топъл тон на екрана, настройки на шрифта, тъмен режим, дори специални настройки за VR. Налични са и настройки на цветовете. Има режим, в който цветовете се настройват автоматично според показваното съдържание (нарича се ярък), режим на наситени цветове и стандартен режим. И в двата режима можете ръчно да регулирате цветовия тон по свой вкус. Измерих цветопредаването на дисплея в светъл и стандартен режим с цветовия тон по подразбиране.

В ярък режим, както се твърди в настройките, екранът на Redmi Note 12 трябва да регулира цветовете, за да съответстват на съдържанието – което смартфонът всъщност не прави, а просто създава картина с разширена цветова гама. Обикновено обаче това е, което бихте очаквали в режим, наречен ярък. Цветовата гама е много близка до DCI-P3 – дори леко я надвишава по площ, но с леко отместване. Гамата в скалата на сивото е близка до референтната стойност от 2,26, като кривите се държат стабилно. Цветовата температура е повишена, но съвсем леко – 7000-7400 К. Средното отклонение DeltaE на Color Checker, който включва както широка гама от цветове, така и нюанси на сивото, е 2,80 при норма 3,00 – отлична стойност.

Когато се активира стандартният режим (режим по подразбиране), цветовата гама се стеснява до очакваното sRGB и съвпада почти точно с него. Гамата спада до 2,21, което е още по-близо до нормата, с все още стабилни криви. Цветовата температура е дори по-ниска от очакваното, но съвсем малко (6000-6400 K). Средното отклонение DeltaE по скалата на Color Checker, вече е 1,88! В рамките на референтното ниво от 2,00. Дисплеят на Xiaomi Redmi Note 12 е перфектно настроен е крайното заключение, което предвид цената, която няма как да не споменем отново е много добра новина.

Звук

В модела, като по-базов апарат няма стерео високоговорители, а само един моно високоговорител на долния ръб на корпуса. Той е сравнително силен и не е лош, но все пак е моно високоговорител – докато Redmi Note 11 имаше стерео високоговорители. Мини жакът е на мястото си, макар че вече свикваме с факта, че аналоговите аудио жакове изчезват и в бюджетния сегмент. Но не и тук. Безжичният пренос на данни е ОК, но не е изключителен: Bluetooth модулът съвсем не е най-новата версия (v5.0), но с поддръжка на aptX и LDAC профили, което може да ви позволи да слушате любимата си музика с наистина задоволително качество.

Под капака

Redmi Note 12 официално има нова хардуерна платформа, представена едновременно със смартфона (и дебютирала в същия модел) – Qualcomm Snapdragon 685. Но всъщност си имаме работа със същия популярен ветеран на полупроводниковата индустрия – Snapdragon 680, представен още през есента на 2021 г., само че леко обновен за съвременните реалности.

Qualcomm Snapdragon 685 носи четири ефективни 2,8GHz Kryo 265 Gold (модифициран ARM Cortex-A73) ядра (+0,4GHz в сравнение с 680-та) и четири енергийно ефективни 1,8GHz Kryo 265 Silver (модифициран ARM Cortex-A53) ядра в компанията на 950MHz Adreno 610 графика (с поддръжка на Vulkan 1.1). Технологичният процес е условно 6 nm. В допълнение към повишената тактова честота на продуктивните ядра отбелязваме само поддръжка на 120 Hz екрани – за целите на тази актуализация очевидно и е замислена.

Благодарение на бенчмарк тестовете, които направихме, става ясно, че въпреки минималните разлики в хардуерната платформа, напредъкът спрямо Redmi Note 11 е много голям. Най-малкото, взискателните игри осигуряват прилична честота на кадрите при средни настройки.

Redmi Note 12 няма проблеми с охлаждането. Той се предлага с от 4 до 8 GB LPDDR4X RAM, съчетана с 64 или 128 GB UFS 2.2 памет. Важен бонус е слотът за разширяване на паметта с MicroSD карта с капацитет до 1TB, при това в отделен слот, а не на мястото на една от SIM картите. Тествахме Redmi Note 12 с 8+128 GB памет.

Свързаност и безжични комуникации

Xiaomi Redmi Note 12 е проектиран да работи изключително с 4G мрежи – и го прави уверено, поддържат се всички необходими честоти. Смартфонът разполага с два слота за nano-SIM карти и поддръжка на VoLTE. Сред останалите налични технологии в телефона са двулентов Wi-Fi (802.11a/b/g/n/ac), Bluetooth 5.0, инфрачервен порт, NFC, GPS (A-GPS), GLONASS, BeiDou, Galileo.

Батерия и зареждане

Xiaomi Redmi Note 12 има батерия с капацитет 19Wh (5000mAh, 3,8V). Въпреки 120-херцовия дисплей с по-голям диагонал, животът на батерията не е станал по-лош. Напротив, по някакъв начин ситуацията дори леко се е подобрила в определени сценарии. Най-общо казано, смартфонът е в състояние да издържи 24 часа с едно зареждане, дори и при голямо натоварване.

При традиционния ни тест с възпроизвеждане на Full HD видео при максимална яркост и включен Wi-Fi Redmi Note 12 издържа над 18 часа. За смартфон с AMOLED дисплей това са очаквани цифри, но тук той се откъсва от конкуренцията (и от своя предшественик). По отношение на живота на батерията устройството е добро.

То използва USB Type-C порт за зареждане и поддържа система за бързо зареждане с включения в комплекта 33W адаптер. Смартфонът се зарежда напълно за около час. Не е предвидено безжично зареждане.

Камера

Xiaomi Redmi Note 12 има по-малко камери от своя предшественик, но качеството не би трябвало да е пострадало – изчезнал е само „сензорът за дълбочина“, който няма пряко отношение към снимането, а има само недоказан ефект върху изкуственото размазване на фона при портретна фотография.

Основната камера използва сензора ISOCELL JN1 на Samsung с 50-мегапикселова разделителна способност (размер на сензора – 1/2,76″, размер на отделния субпиксел – 0,64 микрона; субпикселите са разположени по модела Quad Bayer). Обективът е със стандартно фокусно разстояние от приблизително 27 еквивалентни милиметра и максимална бленда f/1,8. С този фотоапарат работи фазов автофокус, няма оптичен стабилизатор.

Широкоъгълният обектив има сензор Omnivision OV08D10 с 8 мегапиксела (размер на сензора – 1/4″, размер на отделния пиксел 1,12 микрона), бленда f/2,2. Ъгълът на видимост на оптиката е 120˚. Няма автофокус. Третата камера, с двумегапикселов сензор и обектив със съотношение на диафрагмата ƒ/2,4, отговаря за макрофотографията.

Качеството на основната камера е отлично за ценовия клас, в който е апарата. При добра светлина тя създава умерено детайлна, рязка картина без забележими артефакти, но с хладни цветове. В условия на слаба осветеност снимката е четлива, сравнително рязка, процентът на размазване е налице, но не е толкова голям, колкото може да се очаква от фотоапарат без оптичен стабилизатор.

Широкоъгълната камера снима по-добре през деня Но, разбира се, поради липсата на автофокус и силното оптично изкривяване в краищата, използването на този модул е ограничено.

Двойното хибридно увеличение (изрязано от 50-мегапикселова снимка със софтуерно подобряване на детайлите) се проявява добре при достатъчно светлина – да, забелязва се изкуствено увеличаване на рязкостта на контурите, но за социалните мрежи нивото е съвсем приемливо. При слаба светлина софтуерната намеса, с която смартфонът се опитва да компенсира неизбежната загуба на детайли от липсата на светлина и изрязването, вече е много забележима – снимката е или много шумна, или много сапунена.

По подразбиране основната камера снима с 12 мегапиксела, но по всяко време можете да превключите на 50-мегапикселов режим, за да получите по-детайлно изображение. И то както със стандартен зрителен ъгъл, така и с хибридно увеличение от 2 пъти.

Приложението за камерата е стандартно за Xiaomi – в сравнение с това, което видяхме на други смартфони с MIUI 13/MIUI 14, няма промени. Xiaomi Redmi Note 12 записва видео в максимална Full HD резолюция при 30 кадъра в секунда.

Селфи камерата на Redmi Note 12 не се е променила – 13 мегапиксела резолюция и бленда f/2,4. Няма автофокус или светкавица.

Софтуер

Xiaomi Redmi Note 12 работи с Android 13 с обвивка MIUI 14. Системата е стабилна, не е имало сривове или сериозни увисвания, така че не бива да говорим за софтуерни проблеми. Смартфонът работи добре и ще ви свърши работа, но не трябва да очаквате чудеса заради бюджетния характер на устройството. Добре е да не действате много бързо и да не стартирате твърде много приложения едновременно, за да не забавите работата на устойството.

В крайна сметка

Както се оказва, Xiaomi е подготвила най-важното за един смартфон в този модел. Имаме страхотен живот на батерията, вероятно най-яркият (и същевременно най-бързият) AMOLED дисплей в класа, нормална производителност, по-свеж дизайн. Redmi Note 12 не показва предимство пред по-скъпите модели от серията, но същевременно ви дава това, от което имате нужда. Платформата е нова, по-бърза от преди, което е чудесно, ако се нуждаете от ъпгрейд. А ако имате телефон на няколко години и ви е нужда промяна, но нямате голям бюджет за това – моделът е точно за вас

Предимства
  •     Ярък и добре настроен AMOLED дисплей с поддръжка на 120Hz;
  •     минималистичен дизайн;
  •     отличен живот на батерията;
  •     специален слот за карта памет;
  •     устойчивост на пръски;
  •     мини жак, инфрачервен порт.
Недостатъци
  •     високата честота на екрана не се активира в игрите;
  •     няма стерео високоговорители;
  •         снимане на видео само във Full HD с 30 кадъра в секунда.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало