Skip links

За и против автономните автомобили

Самоуправляващите се автомобили са нож с две остриета. Ето какво споделя авторът Герхард Хорд от сайта carbuzz по повод автономните автомобили и някои техни недостатъци.

Автономните автомобили може да са изглеждали като фикция преди десетилетие. Все пак няколко производители вече са достигнали равнище 3 на автономно управление, което е повече от половината път към целта за създаване на реални автономни автомобили. Honda го направи първа с Honda Legend Hybrid EX, който е японската версия на Acura TLX.

Ако не сте запознати с рейтинговата система, световно приетият стандарт стига до ниво 5, при което водачът вече не е необходим. Автомобилните технологии се развиват бързо, особено в електрическия сегмент.

Но преди да стигнем до това, първо трябва да разберем какво представляват самоуправляващите се автомобили.

Защо те са важни?

Изкопаемите горива бързо остават в миналото и един ден човекът шофьор вероятно ще ги последва. Може да си мислите, че това е неосъществима мечта, но цяло ново поколение хора нямат интерес към притежаването на автомобил.

Те виждат автономните автомобили като огромна победа, защото са най-ефективният транспорт. Тези хора искат да седят удобно и да бъдат пътници. Сегашната общественост, която купува автомобили, не може да понесе идеята за самоуправляваща се технология, която отнема това, което се е превърнало в един от последните начини за изразяване на свободата.

Но тези мнения бързо намаляват, а ползите от тях е трудно да бъдат пренебрегнати.

Автоматизираните системи за шофиране са следващата голяма крачка напред, затова трябва да знаем както плюсовете, така и минусите на автомобилите без водач.

Автономните превозни средства носят много имена, но това стана най-популярно заради Tesla, въпреки че американският автомобилен производител многократно е бил критикуван, че използва този термин, без да разполага с технология, която да отговаря на името. Други стандартни термини са автономни превозни средства, автомобили без водачи и автоматизирани автомобили.

Предпочитаме автоматизирани автомобили пред автономни автомобили. Правим това разграничение единствено защото автономният автомобил все още не съществува. Автономността предполага изкуствен интелект, способен да се учи и адаптира.

Автоматизирани автомобили реагират на дадена ситуация, като използват само програми, създадени от човека. Това програмиране може да се актуализира с течение на времето, но в крайна сметка така нареченият автономен автомобил (както са известни най-вече те) може да прави само това, което му казва един ред код. Най-добър пример за това е усъвършенстваната функция за подпомагане на водача, известна като автоматично спиране.

Въпреки че може да изглежда, че автомобилът се движи самостоятелно, това е само код. Автомобилът преминава през поредица от въпроси с „да“ или „не“ в рамките на едно мигване на окото. Има ли пешеходец пред автомобила? Да. Човекът зад волана внимава ли? Не. Ще пострада ли един или повече пешеходци, ако не се задействат спирачките точно сега? Да. И след това задейства спирачките.

Автомобилите с тези усъвършенствани функции за шофиране са от равнище 2. Тези системи са отговорни за намаляването на броя на автомобилните катастрофи, но водачът все още трябва да е отговорен за автомобила през цялото време.

Както споменахме, равнище 3 е най-високото, до което сме стигнали досега. Дори и така, това е просто по-високо ниво на автоматизация. Автомобилът може да следи заобикалящата го среда и да ускорява, спира, управлява и сменя лентата. В някои страни, където правилникът за движение по пътищата го позволява, водачът може дори да махне ръцете си от волана.

Равнище 4 е мястото, където достигаме до действителна автономия. Това е моментът, в който автомобилът започва да мисли сам за себе си и може да анализира сложни ситуации и да работи в тях. Въпреки това самоуправляващият се автомобил от четвърто равнище все още се нуждае от волан, за да може водачът да поеме управлението, ако автомобилът се обърка. Компютрите могат да се справят само дотам. Поне засега.

Досега се занимавахме с автомобили, управлявани от хора. Равнище 5 премахва изцяло човешката грешка. Автомобилът не се нуждае от волан, защото може да прави всичко, което може човек, без да допуска човешки грешки. Когато говорим за човешка грешка, си спомняме за разсеяно шофиране, ярост на пътя, превишаване на ограниченията на скоростта и загуба на контрол.

Едва когато производителите на автомобили достигнат равнище 5, можем с право да започнем да използваме термини като „без шофьор“, „автономен“ и „самоуправляващ се автомобил“.

Тъй като технологията все още не съществува, а човешките шофьори ще съществуват още известно време, плюсовете и минусите на самоуправляващите се автомобили, които ще разгледаме, са изцяло теоретични.

Плюсове и минуси на самоуправляващите се автомобили

Според NHTSA един от основните плюсове на самоуправляващите се автомобили е безопасността. В нея се казва, че над 90% от пътнотранспортните произшествия са причинени от човешка грешка, така че ако ни премахнете от уравнението, теоретично ще има намаляване на пътнотранспортните произшествия и цялостно повишаване на безопасността по пътищата.

Автономните автомобили ще бъдат и по-екологични и тези автомобили потенциално биха могли да намалят емисиите. Как точно?

Ами, след като компютрите поемат управлението на транспорта, свързаните технологии ще направят значителен скок напред. Много производители на автомобили предложиха самоуправляващите се автомобили да могат да се включат в системите, които регулират трафика.

По принцип автомобилът ще знае с каква скорост трябва да се движи, за да намали задръстванията. Потокът на движение ще се увеличи, а икономията на гориво ще бъде огромна, независимо дали автомобилът се задвижва с изкопаеми горива или с електричество. Така че намаляването на емисиите е един голям плюс за автономните превозни средства.

Очакваме и по-малко произшествия, най-вероятно в градските райони. Без да са свързани с информация, подобряването на безопасността в селските райони остава във въздуха. Трябва да се запитаме как тези автомобили ще се справят с тесни ленти или пътища без ясно очертани линии. Ако някога сте шофирали по пътищата на Обединеното кралство (авторът явно е оттам), ще ви бъде простено, ако си помислите, че автономното шофиране е неосъществима мечта.

Минуси

Недостатъците на самоуправляващите се автомобили са както ясни, така и не. Макар че те могат да направят пътищата по-безопасни, трябва да споменем потенциалната загуба на работни места, проблемите със сигурността и по-тежките катастрофи с автомобили.

Загубата на работни места в резултат на автомобилите без водач ще бъде сериозна. Таксиметровите шофьори ще загубят работата си, защото таксиметровите служби ще купуват автомобили, които нямат нужда от шофьори. 

Автомобилите не се разболяват и не се нуждаят от почивка. Услугите за доставка също няма да се нуждаят от хора и шофьорите на Uber (при нас това е такси Максим, към което родните таксиджии не възразяват) могат да се сбогуват с работата си.

След като самоуправляващите се превозни средства бъдат увеличени, шофьорите на автобуси ще загубят работата си, защото хората, отговарящи за обществения транспорт, ще стигнат до същото заключение. Това са много загубени работни места по целия свят. Бъдещето изглежда мрачно за всички, които си изкарват прехраната с шофиране.

Автономните технологии също така представляват заплаха за сигурността от множество гледни точки. Сигурни сме, че производителите на автомобили ще използват усъвършенствана защита, за да предотвратят хакването на автомобила. Въпреки това, както споменахме по-рано, от тези автомобили се очаква да се свързват с множество външни сървъри, вероятно дори с други автомобили на пътя. Това може да ги направи уязвими.

Освен това автомобилите ще имат повече компютри от всякога, което ги излага на по-голям риск от хакери. А те вероятно ще се сдобият с информация за кредитната ви карта, защото след като няма какво да правите в колата, вероятно ще се абонирате за някоя стрийминг услуга. Вече виждаме първите примери за това, които се появяват при хората, които чакат, докато зареждат електромобилите си.

В раздела за плюсовете споменахме за намаляване на броя на катастрофите, но един от най-значимите теоретични негативи на самоуправляващите се автомобили е увеличаването на тежестта на ударите. По-малкият брой автомобили означава по-малък трафик, което вероятно води до по-висока максимална скорост. Ако един автономен автомобил катастрофира, той вероятно ще загуби контрол при по-висока скорост. По-високата скорост означава повече щети за пътниците.

Но най-големият недостатък е, че всички автомобили ще трябва да бъдат без шофьори. Не можем да имаме сценарий с разпределение 50:50 или дори случай, в който повечето автомобили са автономни. Дори ако имаме само 1% шофьори-човеци, човешката грешка пак е в сила.

Системите за самостоятелно шофиране могат да бъдат възможно най-развити, но дори и те не могат точно да предвидят какво може да направи пиян човек.

Трябва ли да се страхуваме от автомобилите без шофьори?

Като цяло автомобилът е твърде дълбоко вкоренен в обществото, за да бъде заличен в рамките на 50 години. Освен това шофирането е свобода, от която хората няма да се откажат доброволно.

И като се има предвид загубата на работни места, спомената по-рано, тепървя ще се изчисляват негативите от самоуправляващите се автомобили. Обратно, автоматизираните превозни средства могат да подобрят живота ни, ако производителите успеят да ги накарат да функционират правилно за дълъг период от време.

Понастоящем не можем да видим бъдеще, в което шофирането да бъде напълно изкоренено. Ето защо не вярваме, че равнище 5 някога ще се случи. Експертите са съгласни с нас по тази тема. В най-добрия случай ще разполагаме с равнище 4, което ще се справя с всички ежедневни задачи, а шофьорът ще може да поеме управлението, когато пътуването стане по-интересно.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало