Skip links

За първи път бе направена успешна трансплантация на замразен орган на лабораторна мишка

Това е огромен пробив в историята на съвременната медицина, който ще промени начина, по който се извършват трансплантациите. Днес пациентите, чакащи за даряване на орган, трябва да чакат с години и буквално да захвърлят всичко и да отидат в болницата, ако се намери подходящ орган. Ако органите могат да се съхраняват за по-дълъг период от време, това ще позволи да се справим с недостига на донорски материал и да организираме планови операции вместо спешни.

Учени от университета в Минесота са извършили революционна трансплантация, пише изданието Stat. Изследователите са работили с лабораторни плъхове, на които са били трансплантирани бъбреци, предварително криоконсервирани при температура минус 150 градуса по Целзий. Експериментите показват, че този подход е осъществим, безопасен и ефективен. Това е първата демонстрация на успешна и нееднократна трансплантация на орган на бозайник след замразяване.

„Това е историческо събитие, което дава началото на увлекателно пътешествие. Въздействието му очевидно ще бъде огромно“, заяви ученият Мехмет Тонер.

Преди трансплантацията органът се размразява, биологичният му часовник се нулира, загрява се до правилната температура и след това се трансплантира на гризача.

Учените са прекарали години в разработване на технология, която може да нагрява тъканите бързо, но внимателно, като избягва значими увреждания. Въпреки че тъканта е имала известни увреждания, безопасността и ефективността на технологията е потвърдена.

През първите дни след замразяването бъбреците са работили по-бавно от нормалните органи, но след три седмици функцията им се е нормализирала. Сега учените ще започнат работа с органи на прасета и други животни, за да потвърдят своите открития. Подобни експерименти с човешки органи са планирани за след 1-2 години.

В дългосрочен план резултатите от това изследване означават, че може да стане възможно да се съхраняват донорски органи, нерви, кръвоносни съдове, хрущяли и други биоматериали в течен азот в продължение на години, докато някой има нужда от тях за своето лечение.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало