Skip links

За първи път в историята бе прехвърлена слънчева енергия от космоса на Земята (видео)

На 2-ри юни експерти от Калифорнийския технологичен институт публикуваха официално прессъобщение, в което съобщиха за първия в света успешен пренос на слънчева енергия от космоса директно на Земята в рамките на научния проект Space Solar Power Project. Авторите на проекта отбелязват, че тяхната орбитална космическа станция, поставена в околоземна орбита, е успяла да изпрати микровълновото излъчване от космоса до приемника, който е инсталиран на покрива на лабораторията Колтех. Това доказва, че е възможно да се получава чиста енергия директно от космоса, въпреки че е твърде рано да се говори за мащабиране на тази технология.

За осъществяването на проекта американски учени изстрелват в космоса специалния модул Space Solar Power Demonstrator, който е оборудван с три различни устройства за тестване на съвременни технологии за улавяне и прехвърляне на енергия от космоса към Земята. Засега учените са тествали само модула MAPLE, който улавя слънчевата енергия в космоса, преобразува я в микровълново излъчване и с помощта на антена предава енергията на приемник, разположен на повърхността на Земята. Още в първата фаза на тестовете учените успяха да докажат, че технологията работи и е много удачна.

Все още обаче е твърде рано да се говори за безплатна чиста енергия от космоса – количеството прехвърлена енергия е незначително. Учените обясниха, че в рамките на теста са получили енергия, която не е достатъчна дори за светването на светодиод на таблото. От друга страна, никой не се е надявал на огромен поток от енергия точно сега – космическият апарат се нарича демонстрационен, защото е необходим само за демонстриране работоспособността на теорията. В бъдеще същият механизъм би могъл да бъде значително разширен и усъвършенстван, така че да се прехвърля повече енергия.

Този експеримент е необходим за натрупването на необходимото количество информация за изграждането на реален обект за добив на слънчева енергия от космоса.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало