Skip links

Заводът за чипове на Intel в Германия е изправен пред несигурност поради липса на финансиране

Неотдавнашната криза с чиповете беше причинена от прекъсването на веригите за доставки, както и от търговската война между САЩ и Китай. В резултат на това някои западни държави решиха да диверсифицират производството си. Най-простият начин беше изграждането на собствени заводи на територията на САЩ и Европа, но изглежда не всичко върви по план. Сега заводът за чипове на Intel в Германия е изправен пред проблеми.

Най-големите проекти сега се сблъскват с липсата на пари за завършване на строителството на заводите. Един такъв пример наскоро беше наблюдаван в случая със завода за чипове на TSMC в Аризона, САЩ. Тази инвестиция е започнала отдавна и все още се нуждае от средства, за да бъде завършена. Има много причини за това забавяне, но основната е липсата на финансиране.

TSMC просто се нуждае от повече пари, за да завърши проекта, както и от повече данъчни облекчения. Тъй като дори САЩ не признават официално Тайван за суверенна държава, няма никакви споразумения за избягване на двойното данъчно облагане, така че TSMC трябва да плаща данъци и в САЩ, и в Тайван. Анализатори прогнозират, че цената на чиповете, произведени в завода в Аризона, ще бъде с 30% по-висока от тези, идващи от Тайван.

Заводът на Intel в Германия е изправен пред предизвикателства

Най-новият проблем за западното производство на чипове вече се появи в Германия, съобщава Financial Times. Intel изгражда там завод на стойност 17 милиарда долара и изглежда, че ще трябват още пари. Като се има предвид, че разходите са се увеличили, компанията иска от правителството допълнителни субсидии. Те са необходими, за да се завърши строителството на завода и да започне производството.

Германското правителство отговори отрицателно на това искане, посочвайки, че в бюджета няма достатъчно средства. В резултат на това изграждането на завода за чипове на Intel в Германия се сблъска с още едно огромно препятствие, наред с тези, които се дължат на инфлацията и повишаването на цените на електроенергията.

Ситуацията в САЩ и Германия е много лоша, тъй като тези страни имат по-големи разходи за работна ръка. Съгласието на инвеститорите с властите продължава да е от решаващо значение за завършването на завода, тъй като те искат допълнителни субсидии.

Сега изглежда, че тази цел е под въпрос поне в частта, в която се споменава заводът в Магдебург. Според плана, този завод трябва да произвежда 20% от полупроводниците в света до 2030 година.

Трябва да се отбележи, че самото германско правителство е разделено по въпроса за завод за чипове на Intel в Германия. Съобщава се, че левите Зелени и Социалдемократите са готови да отделят допълнителни средства. От друга страна, консервативните партии се противопоставят на подобно решение. Като се имат предвид всички предизвикателства, пред които е изправена германската икономика е трудно да се предвиди бъдещето на този проект.


source

This website uses cookies to improve your web experience.
Начало